Menu

Bemutatkozás

Ambrits Tamás

Magyar Fotóművészek Szövetsége tagja (MFSZ)
Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete tagja (MAOE)
MAFOSZ diplomás fotóművész (E-MAFOSZ)

Ambrits Tamás

"Ki is tehát Ambrits Tamás? Mondhatni, fotós dinasztiába született, édesapja a ma már több mint 100 éves Soproni Fotóklub tagja volt, így – saját állítása szerint - már gyerekkoromban pancsolt a fixírben, hívóban és csodálta, hogy a nagyító alatt megjelenik a kép. Édesapjától kapta az első gépét, majd a másodikat is, ami egy jó kis Zenit gép volt (ma is megvan), egy alapoptikával és egy 135-ös telével. Egy idő után a fotózás háttérbe szorult nála leginkább családi fotókat készített, de mikor a 2000-es években a karácsony, a húsvét és a nyári nyaralás már ugyanarra a tekercsre kerültek, úgy érezte, ideje beszerezni egy digitális gépet.

Ez az időszak sokak számára a fotózáshoz való visszatérés korszaka volt. Az elérhető árú digitális fényképezőgépek és az egyre fejlettebb informatikai feldolgozó programok visszaadták a kedvet azoknak is, akik úgy érezték, hogy nincs idejük a fotózáshoz korábban elengedhetetlen labormunkára. Aztán persze csapdába estek, hiszen a digitális képfeldolgozás olyan széles lehetőséget nyitott az egyszerű képrögzítéstől való elrugaszkodáshoz, hogy több időt töltöttek a Photoshop mellett, mint apáik a sötétkamrában.

Ez történt Ambrits Tamással is. Egy új világ nyílt meg előtte, amelyben lehetősége lett létrehozni – vagy talán a lelkéből előhívni? - egy szürreális világot, ami magával ragad és kibontakoztat. „Szeretem lecsupaszítani a témát, szimbólumokká alakítani a motívumokat, és új mesévé összeállítani a néha össze nem illő részeket és ezzel új tartalmat teremteni” – mondja munkamódszeréről.
2005-ben a Soproni Fotóművészeti Kör munkái alapján meghívta a tagjai közé és így már lehetősége nyílt önálló és közös kiállításokon megmutatni az alkotásait. Hazai és nemzetközi pályázatokon számos díjat sikerült nyernie és 2012-ben felvételt nyert a Magyar Fotóművészek Szövetségébe. Hozzáteszem, ez nagy szó, mert tudom, hogy a Szövetség nagyon gondosan ügyel arra, hogy a fényképezés népszerűségének növekedése ellenére ne engedjen amatőröket a soraiba."

Király László György

Madách Színház kiállítás megnyitó